Fosscomm 2022

Keynote - Open Health Data
2022-11-18, 18:30–20:30 (Europe/Athens), Main Hall

-


-

Ο Χαράλαμπος Καρανίκας, είναι μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Senior Researcher στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ιατρική Σχολή), μέλος της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας EUnetHTA JA3 για την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Θετικών Επιστημών, τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει μεταπτυχιακό τίτλο Master of Science (M.Sc.) με ειδίκευση Επιστήμη Πληροφορικής από το Τμήμα Πληροφορικής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ (UMIST) και διδακτορικό τίτλο (PhD) επίσης από το Τμήμα Πληροφορικής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ με αντικείμενο Temporal Text Mining στη διαχείριση δεδομένων υγείας.

Είναι υπεύθυνος για την Ηλεκτρονική Υγεία στην Ιατρική Εταιρεία Αθηνών (ΙΕΑ), και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Εφαρμογών Πληροφορικής Υγείας (ΕΕΜΕΠΥ), μέλος της ομάδας που αναπτύσσει τα συνταγογραφικά πρωτόκολλα που ενσωματώνονται στο εθνικό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ). Τέλος είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων και παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και μέλος του ΔΣ του HL7 Hellas.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, τόσο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος ηλεκτρονικής υγείας του Υπουργείου Υγείας, αρμόδιος για την εφαρμογή του ESY.net (Εθνικό σύστημα συλλογής δεδομένων από τα νοσοκομεία), μέλος της ομάδας υλοποίησης των ελληνικών DRGs, και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Υπουργείου για την παρακολούθηση των συστημάτων πληροφορικής του ΕΣΥ. Επιπλέον ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), ενός ανεξάρτητου οργανισμού με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Υγείας. Τέλος διετέλεσε μέλος του PARENT (Cross Border Patient Registries Initiatives) Executive Committee.

Ο Δρ Αλέξανδρος Μπέρλερ είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός του ΑΠΘ από το 1995, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος εξειδίκευσης στη Βιοϊατρική Τεχνολογία από το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Βιοϊατρική Τεχνολογία (ΔΠΜΣΒΙΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου το 1997 και κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το ΔΠΜΣΒΙΤ το 2009 με αντικείμενο τη διαλειτουργικότητα σύνθετων πληροφοριακών συστημάτων στην Υγεία και τον σχεδιασμό ολοκληρωμένου πολιτοκεντρικού πληροφοριακού συστήματος υγείας. Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης – ερευνητής στο εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ από το 1996 με συμμετοχή σε πληθώρα ερευνητικών έργων. Από το 2002 μέχρι και το 2006 εργάστηκε ως project director στην Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ με αντικείμενο τον σχεδιασμό και παρακολούθηση μεγάλων έργων πληροφορικής στην Υγεία.

Μεταξύ άλλων, σήμερα συνεργάζεται ως διευθυντής του τμήματος συμβουλευτικών υπηρεσιών της Γνώμων Πληροφορικής ΑΕ για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των διεθνών έργων της εταιρίας. Έχει συμμετάσχει ενεργά από το 2008 στη δημιουργία των υποδομών διασυνοριακής υγείας για την Ευρώπη (έργα epSOS, Expand, Antilope, eStand,ards, κοινότητα ανοιχτού λογισμικού openNCP, eHDSI, JAseHN, X-eHealth, UNICOM, κλπ.), ενώ συμμετέχει σε πληθώρα διεθνών έργων ηλεκτρονικής υγείας και διαχείρισης προτύπων στην υγεία στην Κύπρο, Μάλτα, Ελβετία, Βέλγιο, Γαλλία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Φιλανδία, Ιρλανδία, ΗΠΑ, Ιταλία, Τσεχία, κλπ. Επίσης, ασκεί καθήκοντα διευθυντή υπηρεσιών (IHE Services) για λογαριασμό του IHE Europe σε όλη την Ευρώπη. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών και ινστιτούτων (ΙΕΕΕ, ACM, HIMSS), μέλος αρκετών επιτροπών της IHE Europe και πρόεδρος HL7 Hellas, του Ελληνικού παραρτήματος του διεθνή φορέα προτύπων στην ηλεκτρονική υγεία, HL7 International μέχρι το 2020.