Πληροφορίες

Περιεχόμενα

Λίγα Λόγια για τη Λαμία

Η Λαμία είναι η πρωτεύουσα του Νομού Φθιώτιδας και έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Οι επισκέπτες στην πόλη της Λαμίας μπορούν να δουν το άγαλμα του Αθανασίου Διάκου (πλατεία Διάκου), αλλά και το κενοτάφιο για τη μνήμη του, το άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη (πλατεία Λαού), το μνημείο Εθνικής Αντίστασης και το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη (πλατεία Πάρκου). Επιπλέον μπορούν να επισκεφθούν το Αρχαιολογικό μουσείο, το μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Λαογραφικό μουσείο καθώς και το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών (Θερμοπύλες).

Πως να έρθετε στην πόλη μας

  1. Οδικώς: Πλησίον της πόλης διέρχεται ο Αυτοκινητόδρομος 1 (Α.Θ.Ε), καθώς και ο υπό κατασκευή Αυτοκινητόδρομος 3 (Οδός Κεντρικής Ελλάδας), ο οποίος είναι μερικώς ολοκληρωμένος (Τρίκαλα – Ξυνιάδα).
  2.  Λεωφορείο: Το ΚΤΕΛ Φθιώτιδας συνδέει τη Λαμία με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, τη Λάρισα, τα Γρεβενά, την Τρίπολη, τα Ιωάννινα, την Καρδίτσα, την Πάτρα, το Αγρίνιο και τη Ζάκυνθο.
  3. Τραίνο: Από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Λειανοκλαδίου υπάρχει ανταπόκριση με όλες τις επιβατικές αμαξοστοιχίες προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ η επιβατική γραμμή Λειανοκλαδίου – Στυλίδας εξυπηρετεί τους επιβάτες που θέλουν να μετακινηθούν από το σταθμό προς το κέντρο της Λαμίας.

Τρόποι πρόσβασης στο χώρο διοργάνωσης

  • Από το κέντρο της πόλης μπορείτε να μετακινηθείτε με ταξί, είτε με λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ που πηγαίνουν στο Γενικό Νοσοκομείο ή την Λυγαριά, τα οποία πραγματοποιούν στάση μπροστά από το κτήριο της Σχολής. Το κόστος της διαδρομής είναι 1,10 ευρώ το κανονικό εισιτήριο και 0,60 ευρώ το μειωμένο. Ενώ όποιος επιθυμεί να περπατήσει στην πόλη της Λαμίας μπορεί να μεταβεί από το κέντρο της στο χώρο του συνεδρίου με τα πόδια, αφού η διαδρομή είναι περίπου 20 λεπτά.
  • Οδικώς μπορείτε να βγείτε από την Εθνική Οδό στην πρώτη έξοδο από Αθήνα, ή την δεύτερη έξοδο από Θεσσαλονίκη και να μεταβείτε μέσω του περιφερειακού δρόμου Λαμίας – Δομοκού, πραγματοποιώντας στροφή προς το Νοσοκομείο Λαμίας και κινούμενοι προς το κέντρο. Μετά από 1 km οι εγκαταστάσεις της Σχολής Θετικών Επιστημών θα βρίσκονται αριστερά σας.

Προσβασιμότητα των χώρων από ΑμεΑ

Στις εγκαταστάσεις της Σχολής Θετικών Επιστημών υπάρχουν όπου είναι απαραίτητες ράμπες για την διευκόλυνση ατόμων με κινητικά προβλήματα, καθώς και ασανσέρ για την πρόσβασή τους στον πρώτο όροφο των κτιρίων.

Ξενάγηση στους «θησαυρούς» της Λαμίας

1. Κάστρο Λαμίας

Στο Κάστρο της Λαμίας στην κορυφή ενός βραχώδους λόφου, δεσπόζει και ελέγχει την κοιλάδα του Σπερχειού μέχρι τον Μαλιακό κόλπο και το πέρασμα που οδηγεί δια μέσου της Όθρυος στην Θεσσαλία. Το μέσον του κεντρικού πλατώματός του καταλαμβάνει και στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας. Πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες εντός των τειχών της ακρόπολης απέδειξαν ότι η θέση κατοικούνταν τουλάχιστον από την εποχή του Χαλκού (2800-1100 π.Χ.) και ιδιαίτερα κατά την Μυκηναϊκή Περίοδο. Η ακρόπολη αποτελούσε το κέντρο του αμυντικού συστήματος της Λαμίας κατά την Κλασική/Ελληνιστική περίοδο και συνδεόταν με τα τείχη της κάτω πόλης. Το αρχαίο τείχος διατηρείται σε όλη του την έκταση σε πολύ καλή κατάσταση λόγω της συνεχούς χρήσης και των διαδοχικών επισκευών. Από το 1973 έως σήμερα, ο χώρος παραδόθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Υπουργείο Πολιτισμού και το 1984 ο Δήμος της Λαμίας ανέλαβε την ανάπλασή του και την επισκευή του στρατώνα, με σκοπό τη στέγαση εκεί του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης.

2. Μητρόπολη Φθιώτιδας

Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, ο Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Ελευθερίας. Στις 9 Ιανουαρίου του 1861, έγινε η θεμελίωση του Ναού. Στη βάση των θεμελίων τοποθετήθηκε λάρνακα με χρυσά νομίσματα που έφερναν την προτομή και το όνομα του Βασιλιά Όθωνα. Ο Ναός εγκαινιάστηκε το έτος 1915, από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Ιάκωβο Παπαϊωάννου. Έκτοτε, ο Ναός είναι ο Μητροπολιτικός Ναός της πόλης της Λαμίας.

3. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Λουκά

Το εκκλησάκι του Αγίου Λουκά, του Πολιούχου της πόλης της Λαμίας, βρίσκεται σε ένα καταπράσινο δασύλλιο, στην κορυφή του δεύτερου λόφου δυτικά της πόλης. Στις ανατολικές υπώρειες του λόφου αυτού βρισκόταν ο τούρκικος μαχαλάς και ίσως εκεί να υπήρχε μόνο κάποιος παλαιότερος προεπαναστατικός ναός με χαρακτήρα εξωκλησιού παρά ενοριακού Ναού. Συγκεκριμένα, ο Ναός χτίστηκε ξωκλήσι περίπου το 1910. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο Ναός έχει χαρακτηριστεί «ιστορικό διατηρητέο» Μνημείο, από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η ημερομηνία της γιορτής του Αγίου Λουκά συνέπεσε με την απελευθέρωση της πόλης το 1944 από τα στρατεύματα Κατοχής και, κατά συνέπεια, ο Άγιος ανακηρύχθηκε Πολιούχος της Λαμίας και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου με λαμπρότητα.

4. Λουτρά Υπάτης

Κατά τα Αρχαία χρόνια, τα Λουτρά Υπάτης είχαν από πολύ νωρίς επισημάνει τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών τους πηγών. Τον 19ο αιώνα, χάρη στις προόδους της χημείας, της φυσικής, της γεωλογίας, αρχίζει η επιστημονική έρευνα των ιαματικών πηγών γενικά στην Ευρώπη και η όλο και ορθολογικότερη χρησιμοποίησή τους. Γενικότερα, την εποχή εκείνη, η λουτροθεραπεία συνδυαζόταν και με πιόσιμο ιαματικού νερού. Στο τέλος του 19ου αιώνα, όμως, και συγκεκριμένα το 1897, δόθηκε νέα ώθηση του τόπου αυτού. Ουσιαστικά, τα Λουτρά Υπάτης αναπτύχθηκαν κατά το μέγιστο δυνατό, και η επισκεψιμότητά τους άρχισε να είναι όλο και μεγαλύτερη από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Στον 20ο αιώνα, η ιαματική πηγή των Λουτρών Υπάτης πήρε ξανά την ιδιαίτερη εκείνη θέση ανάμεσα στις πηγές της χώρας μας, που είναι αντάξια της φήμης και της αξίας των ιαματικών νερών της. Στην σημερινή εποχή, πλέον, η θέση των Λουτρών Υπάτης έχουν αναδειχθεί ως μία από τις πιο «παραδεισένιες» λουτροπόλεις της Ελλάδας, συμβάλλοντας στην καλή υγεία και ευεξία όλων των επισκεπτών της.

5. Γοργοπόταμος

Το χωριό Γοργοπόταμος, ο ποταμός και η γέφυρά του είναι σημείο με μεγάλη ιστορική σημασία για το έτος του ’40. Η Μάχη του Γοργοποτάμου έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1942 από αντιστασιακούς των ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με Βρετανούς πράκτορες, εναντίον κυρίως Ιταλικών και Γερμανικών δυνάμεων. Το αποτέλεσμά της ήταν η καταστροφή της γέφυρας. Άξιο αναφοράς, ωστόσο είναι και το γεγονός ότι στην αρχαιότητα ο ποταμός κατέληγε κατ’ ευθείαν στον Μαλιακό κόλπο, αλλά με τις συνεχείς προσχώσεις και την επέκταση του κάμπου της Λαμίας, ενώθηκε τελικά με τον Σπερχειό. Πλέον, στην σημερινή εποχή το χωριό του Γοργοποτάμου, αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Νομού Φθιώτιδας, βρισκόμενο στους πρόποδες της Οίτης. Θα έλεγε κανείς ότι ο Γοργοπόταμος δεν είναι όμως μόνο η βαριά ιστορική κληρονομιά του, αλλά και η ομορφιά του, το γραφικό χωριό του και ο ποταμός του.

6. Θερμοπύλες - Ιαματικές Πηγές Θερμοπυλών

Θερμοπύλες… Μια περιοχή γεμάτη με κρυμμένα μυστικά…

Θα έλεγε κανείς ότι οι Θερμοπύλες έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την μάχη των 300 του Σπαρτιάτη Λεωνίδα. Στην πραγματικότητα όμως η ιστορία τους χάνεται πολύ βαθύτερα στον χρόνο!

Συγκεκριμένα, η περιοχή είναι γνωστή από τη μάχη των Θερμοπυλών μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 480 π.Χ. Δίπλα στο δρόμο βρίσκεται το άγαλμα του Λεωνίδα και ο ιερός λόφος, όπου έπεσαν μαχόμενοι ο Λεωνίδας με τους 300 Σπαρτιάτες και τους 700 Θεσπιείς. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ήφαιστος, μετά από παράκληση της θεάς Αθηνάς, δημιούργησε τις πηγές για να πλένεται και να ανακτά τις δυνάμεις του ο Ηρακλής μετά τους άθλους του. Το 1935 έγινε μία προσπάθεια εκμετάλλευσης και οργάνωσης των πηγών με τη δημιουργία υδροθεραπευτηρίου. Στο σημείο αυτό, άξιο αναφοράς είναι ότι παρά τις προσπάθειες ανάπλασης και βελτίωσης του τόπου, από το 2009 και εφεξής η επισκεψιμότητά του έχει μειωθεί σημαντικά…

Πλέον, στην σημερινή εποχή, τα ιαματικά λουτρά παραμένουν ένα μυστικό και συγχρόνως θαυματουργό θέρετρο της φύσης, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όποιον το αναζητήσει!